Komentarze: 2
Rogal Kłodzki
Trafiłem ostatnio na produkty z naszego regionu. Pierniki Hrabstwa Kłodzkiego i Precle Kłodzkie. Jednak dla mnie liderem rankingu na najbardziej popularny produkt naszej ziemi wydaje się Rogal Kłodzki.
Wbrew powszechnej opinii, co do rogalikowatego kształtu rogala, nasz wypiek wydaje się dość prosty. Powszechnie rogal uważany jest za pokarm niższych warstw społecznych. W Kłodzku jednak zaszedł on na salony i swoje miejsce znalazł przy najbardziej pańskich stołach. Luksusowa odmiana Rogala podawana jest pod palmami i nad wodą. Uważać trzeba jednak gdyż opary chloru powodują często niestrawność oraz biegunki. Rogal Kłodzki nazywany jest popularnie menadżerskim lub kierowniczym. Kariera Rogala Kłodzkiego związana jest z długim procesem smarowania. Tak, aby wchodził on bez najmniejszych oporów w odpowiednie otwory. Smarowanie najczęściej odbywa się wieczorną pora, a proces okrywa tajemnica wykonawców. Do wersji słodkiej używamy lukru. Częściej jednak pojawia się wersja na słono. Słono też trzeba za nią zapłacić. Najczęściej wkładem do Rogala jest kapusta lub sałata. Wystrzegać się należy łączenia go z alkoholem. W ostateczności może być advocat. Najlepiej z regionu wrocławskiego. Rogal Kłodzki najlepiej prezentuje się w otoczeniu buraków i kartofli. Wyjątek stanowią ziemniaki w mundurkach, które mogą mu skutecznie zepsuć smak. Zwłaszcza jak mundurki zdobi CeBulkA. Negatywnie wpływa także na nasz produkt mieszanie go z kompotem rABarbaroWym. Lokalną odmianą naszego produktu jest tzw. Rogal na Maxa. Mniejsza odmiana tego pieczywa. Popularna w kręgach biedniejszych i serwowana potrzebującym. Trwają prace nad udoskonaleniem mniejszej wersji, aby w przyszłości pozbyć się pojawiającego często zakalca i przypaleń.
Kłodzczanom życzę smacznego
Krzysztof OKtawiec