Archiwum październik 2011


paź 27 2011 Burmistrzu !!! Gdzie jesteś?
Komentarze: 1

Burmistrzu!!! Gdzie jesteś?

 

Dziś – czwartek 27 października – odbębniono kolejną sesję Rady Miasta. Tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca. Tradycyjnie już w obradach sesji nie uczestniczył ojciec miasta Burmistrz Bogusław Szpytma. Jak siedzę od maja na obradach Rady  tak Szpytma albo na chwilę zagląda, albo w ogóle go nie ma podczas obrad. I jakby nie patrzeć, to jest jawna kpina z radnych i mieszkańców. Szpytma olewa ciepłym moczem swoich wyborców. Skoro kalendarz spotkań rady jest znany z rocznym wyprzedzeniem, a nawet większym bo sesje zawsze są w ostatni czwartek miesiąca, to wypadałoby zagospodarować dzień na posiedzenie. Burmistrzuniu nasz ma widocznie ważniejsze sprawy. Może chce się nacieszy swoim nowym wozem służbowym??

Radny Duda zapytał o nieobecnego. Co usłyszał? Przewodniccy Brzostowicz nie wiedział gdzie wysłał w delegację naszego burmistrza. Potem pytał się radcy czy może wyjawić gdzie jest burmistrz. Toż to się nóż w kieszeni otwiera, jacy "fachofcy" nami rządzą. Przewodniczący nie znający podstawowych praw i przepisów. Podczas obrad widoczni byli przedstawiciele Akademii Przedszkolaka , których burmistrz za wszelką cenę pragnie pogrążyć. Mieli transparent „Gdzie jest Burmistrz?” Gdzie? Według mnie poszedł w PIS-du.

Krzysztof  Oktawiec

bohomaz : :
paź 26 2011 Rogal Kłodzki - produkt lokalny
Komentarze: 2

Rogal Kłodzki

 

Trafiłem ostatnio na produkty z naszego regionu. Pierniki Hrabstwa Kłodzkiego i Precle Kłodzkie. Jednak dla mnie  liderem rankingu na najbardziej popularny produkt naszej ziemi wydaje się Rogal Kłodzki.

 

Wbrew powszechnej opinii, co do rogalikowatego kształtu rogala, nasz wypiek wydaje się dość prosty. Powszechnie rogal uważany jest za pokarm niższych warstw społecznych. W Kłodzku jednak zaszedł on na salony i swoje miejsce znalazł przy najbardziej pańskich stołach. Luksusowa odmiana Rogala podawana jest pod palmami i nad wodą. Uważać trzeba jednak gdyż opary chloru  powodują często niestrawność oraz biegunki. Rogal Kłodzki   nazywany jest popularnie menadżerskim lub kierowniczym. Kariera Rogala Kłodzkiego związana jest z długim procesem smarowania. Tak, aby wchodził on bez najmniejszych oporów w odpowiednie otwory. Smarowanie najczęściej odbywa się wieczorną pora, a proces okrywa tajemnica wykonawców. Do wersji słodkiej używamy lukru. Częściej jednak pojawia się wersja na słono. Słono też trzeba za nią zapłacić. Najczęściej wkładem do Rogala jest kapusta lub sałata. Wystrzegać się należy  łączenia go z alkoholem. W ostateczności może być advocat. Najlepiej z regionu wrocławskiego. Rogal Kłodzki najlepiej prezentuje się w otoczeniu buraków i kartofli. Wyjątek stanowią ziemniaki w mundurkach, które mogą mu skutecznie zepsuć smak. Zwłaszcza jak mundurki zdobi CeBulkA. Negatywnie wpływa także na nasz produkt mieszanie go z kompotem rABarbaroWym. Lokalną odmianą naszego produktu jest tzw. Rogal na Maxa. Mniejsza odmiana tego pieczywa. Popularna w kręgach biedniejszych i serwowana potrzebującym. Trwają prace nad udoskonaleniem mniejszej wersji, aby w przyszłości pozbyć się pojawiającego często zakalca i przypaleń.

 

Kłodzczanom życzę smacznego

 

Krzysztof OKtawiec

bohomaz : :